WAT?

Wat doet Theater Aan De Lijn?

  • Theaterstukken op maat
  • Theater over dementie, palliatieve zorg en mantelzorg
  • Acts op maat
  • Klankcollage, klank en zang om te ontspannen

Theaterstukken op maat

Een theaterproductie een inspirerend, interactief middel om in te zetten voor medewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers, inwoners. We werken veel op het terrein van zorg en welzijn. We hebben veel inhoudelijke kennis en zijn op de hoogte van ontwikkelingen. De tijdsduur is in overleg. Het kan variëren van een half uur tot avondvullend.

Het publiek over de theaterproducties:
Jullie humor, heerlijk. Goed geacteerd!
Op spelende wijs werden dingen duidelijk gemaakt.
heel herkenbaar. Zorgvuldig gekozen types.
Leuk hoe jullie inspelen op publiek.
Een krachtig optreden in een ontspannen sfeer.

Theater over dementie, palliatieve zorg en mantelzorg

Dementie. Theater Aan De Lijn heeft zich gespecialiseerd in dementie. We geven trainingen in omgaan met mensen met dementie en we maken interactieve theaterproducties. Ilse werkt bij Alzheimer Nederland voor het programma Samen Dementie Vriendelijk en ze traint daar de nieuwe trainers. Ilse is een aantal malen in de rol van een vrouw met dementie de straat op geweest in Deventer Een cameraman heeft alles geregistreerd en daarvan zijn vier korte filmimpressies te zien op www.youtube.com Bekijk op You tube de vier filmpjes van vier minuten per stuk van Zorggroep Solis uit Deventer: Zoekbalk: Dementie in Deventer 2 x, aandacht voor dementie en nogmaals aandacht voor dementie.

 We hebben vier vaste theaterstukken  Waar ga je heen, Wie van de drie heeft dementie, Liever niet  en Jij bent mijn Suikerbossie.

De acts over dementie kunnen worden voorafgegaan door informatie over dementie en na afloop kan een nagesprek volgen. Ook is het mogelijk vooraf met een kleine groep een workshop te doen met ervaringsgerichte oefeningen rond het omgaan met mensen met dementie. Bovenstaande  workshop is ook apart te boeken.

Zie voor een impressie van  een training: denekamphttps://www.youtube.com/watch?v=0HvI4mHQ9UU

‘Waar ga je heen’  is een mooie, herkenbare en ontroerende theatervoorstelling over dementie. Inhoud: Mia heeft een baan, maar kan zich niet goed meer concentreren. Thuis zien we het echtpaar Mia en Wim in gesprek over alledaagse onderwerpen. Mia reageert naar Wim kort aangebonden. De communicatie tussen de twee gaat steeds stroever.Wat is er aan de hand? Is het de overgang? Is ze overspannen? Na de diagnose dementie is de belangrijkste vraag: hoe nu om te gaan met Mia? Mia en Wim maken inzichtelijk waar het mis kan gaan en hoe het beter kan. Gaandeweg het proces van Mia, kan Wim steeds inspelen op de situaties die zich voordoen.

Jij bent mijn Suikerbossie. We spelen korte interactieve scenes uit het dagelijks leven van Mia en Wim. Mia heeft dementie,. Hoe gaat Wim hiermee om? Iedere situatie bespreken we na te praten met het publiek. Dit duurt ongeveer een uur en kan ook in twee delen gespeeld worden. Deze kunnen vooraf gegaan worden door informatie over het omgaan met dementie. Deze opzet is vooral heel geschikt voor Alzheimer cafe’s. Zowel mantelzorgers als mensen met dementie hebben veel herkenning en ook veel plezier. Er worden bovendien veel tips en eigen situaties uitgewisseld. Deze opzet is goed in te zetten bij minder budget. 

Liever niet. Dit is een nieuwe voorstelling, vooral geschikt voor alzheimer cafe’s en ook voor verpleeghuizen, woonvormen. De hoofdpersonen zijn Mia en Wim uit de voorstelling waar ga je heen . Het is hier een vervolg op en kan ook los van die voorstelling worden gezien. Wim staat voor de moeilijke taak om Mia naar een verpleeghuis te brengen. Wanneer neemt Wim het besluit, wat ging eraan vooraf? Hoe reageert Mia hierop en hoe bevalt het verpleeghuis? Wim doet er alles aan om het haar naar de zin te maken op haar nieuwe stek. Beiden vinden een nieuw evenwicht in hun veranderde leven.

Wie van de drie heeft dementie? Een vrolijke clowneske voorstelling. Zus, zus en broer op leeftijd proberen te ontdekken wie van de drie dementie heeft. Ze doen met z’n drieën muziek- en geheugentesten. Het blijft in het ongewisse óf een van de drie dementie heeft en zo ja wie. Naast het onderwerp dementie gaat de voorstelling vooral over communicatie tussen de zussen en de broer. Ze gaan nog altijd met elkaar om als in hun kinderjaren. Een spel van macht, onmacht en verbondjes maken en toch om elkaar geven. Kortom een feest van herkenning.

Palliatieve en terminale zorg. Wij spelen regelmatig theateracts over dit onderwerp voor o.a. VPTZ, Hospices, café Doodgewoon, opleidingsinstellingen en studiedagen. Ook hierbij maken wij de inhoud op maat. We hebben ook bestaande acts die we hierbij kunnen inzetten. Een lijst van acts is op te vragen bij info@theateraandelijn.nl. Een selectie van acts:

Een mooie dag om weg te vliegen 1 actrice, 20 minuten. Het is een act voor bijeenkomsten, studiedagen, symposia e.d. Het is een mooi, herkenbaar, hier en daar grappig en persoonlijk verhaal over een zieke en stervende moeder, haar dochters en haar man, die er voor haar willen zijn.

Uit het leven van een vrijwilliger. We beelden verschillende praktijk- situaties worden uit, al of niet met interactie met het publiek. De nieuwe vrijwilliger is erg gedreven om het goed te doen en slaat de plank regelmatig mis. Het geeft veel herkenning en humor. het p[ubliek mag de nieuwe vrijwilliger aansturen, zodat er mooie situaties ontstaan.

Mensen met een beperking. We hebben verschillende acts over palliatieve en terminale zorg bij mensen met een beperking.

Het verpleeghuis/hospice is het einde Een hilarische cabareteske act. Twee zussen denken dat hun broer het vreselijk heeft in het verpleeghuis/hospice. Ze besluiten hem mee te nemen naar hun huis. Maar broer blijkt het erg naar zijn zin te hebben, vooral na de ontmoeting met een vrouwelijke mede client.

Het verpleeghuis/hospice is nu echt het einde.  Dit is ook een hilarische cabareteske act Broer is nu terminaal en zussen gaan waken. Ze doen van alles om te tijd te doden. Ondanks de hilarische en tenenkrommende teksten schemert er toch liefde door tussen de zussen en de broer.

Deze twee voorstellingen kunnen afzonderlijk gespeeld worden of samen en dan is het avondvullend.

Vertelling Nur en Mong . Een vrouw blikt terug op haar leven. De boodschap van het verhaal is: maak je eigen soep. leef je leven zoals het bij je past.
Een ingetogen, spirituele vertelling van een vrouw over haar liefde voor de reiziger Mong.
Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boekje Mong van de schrijver Hendrik Vannek. De vertelling duurt een half uur en kan vervolgd worden door een nagesprek in groepjes en plenair, wat veel verdieping geeft.

 

 

Mantelzorg. We hebben verschillende bestaande scènes over mantelzorg. Beschrijving van de scènes kunt u via het mail contact opvragen.

Acts op maat
Voor verschillende gelegenheden maken wij acts op maat. U kunt bijvoorbeeld denken aan een opening, een jubileum, een inleiding bij een studiedag, een werkconferentie. We kunnen gebruik maken van bestaande types van Theater Aan De Lijn. Deze types zijn leuk, hilarisch, ontroerend, intelligent, voortvarend, verrassend en uitdagend.

Loslopende types:  De theetantes, tante Thea en tante Jans zijn onmisbare dames bij een feest, jubileum, afscheid, bedankje aan personeel/klanten. Jans en Thea lopen door het bedrijf terwijl het werk gewoon doorgaat en ze geven mensen hartverwarmende aandacht. Wie zijn de theetantes? Het zijn vrolijke, diepzinnige, masserende, krullen zettende, raad gevende, zingende, rappende, hoedje wippende, pim pam pettende en theeschenkende dames.

theetantes

Klankcollage . Diep ontspannen bij klank en zang.  Wij bieden een improvisatie van instrumentele klanken, zang en natuurgeluiden. Klankschalen, gongs en drums worden afgewisseld met ingetogen mantrazang. Wij hebben gekozen voor mantra’s in het Sanskriet en Tibetaans die de universele liefde en vrede bezingen. Ook is het mogelijk alleen een programma met mantra zang te doen, waarbij meegezongen kan worden.Een volledige uitvoering duurt ongeveer anderhalf uur, maar de lengte kunnen wij aanpassen .